Έργο – Στόχος
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπαραγγιού μεταβάλλονται κατά την ωρίμανση του και ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής, το τελικό προϊόν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, άρα και διατροφική αξία. Μέχρι σήμερα δεν γίνεται προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπαραγγιών με χρήση δεδομένων παρατήρησης γης, λόγω έλλειψης του απαραίτητου know-how και της σύνδεσης της ερευνάς με τη γεωργική παραγωγή.
Στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί σύστημα το οποίο θα προσδιορίζει τον βέλτιστο χρόνο συγκομιδής ώστε να διασφαλιστεί ότι το σπαράγγι θα έχει τα καλύτερα δυνατά ποιοτικά χαρακτηριστικά κάτι που θα κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό στην αγορά. Για την επιλογή της χρονικής στιγμής συγκομιδής θα αναπτυχθεί ένας δείκτη «ποιότητας σπαραγγιού» με βάση παραμέτρους που σχετίζονται με την ποιότητα του σπαραγγιού.
Στάδια έργου:
1ο στάδιο
Ανάλυση των χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης και της καλλιέργειας.
2ο στάδιο
Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την παραγωγή δείκτη «ποιότητας σπαραγγιού». Θα δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής και ελέγχου των εισροών δεδομένων και λήψης απόφασης ενώ θα αναπτυχθεί το κατάλληλο πλάνο ροής δεδομένων
3ο στάδιο
Θα διαμορφωθεί πρωτόκολλο της παραγωγικής διαδικασίας του σπαραγγιού για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος που αναπτύχθηκε και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων του έργου σε καλλιέργειες σπαραγγιού σε διαφορετικές περιοχές.
4ο στάδιο
Διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μέσα από παραγωγή υλικού προώθησης και δράσεις ενημέρωσης και προβολής.
Η προτεινόμενη καινοτομία του έργου εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Ελληνικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα: Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει χρήση εργαλείων και δεδομένων Παρατήρησης Γης για την παραγωγή του δείκτη «ποιότητας σπαραγγιού» με βάση παραμέτρους που σχετίζονται με ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας.
Μέσω των εργαλείων παρατήρησης Γης, μειώνεται το κόστος εργασιών πεδίου, αυξάνεται η κλίμακα παρατήρησης (μεγάλες εκτάσεις καλύπτονται με μία δορυφορική εικόνα), αυξάνει το εύρος των επιπέδων παρατήρησης (μετρήσεις σε όλα τα φάσματα και όχι μόνο στο οπτικό) και βελτιώνεται η ακρίβεια των μετρήσεων. Επιπλέον για πρώτη φορά θα αναπτυχθεί σύστημα λήψης απόφασης ώστε με βάση τη μέτρηση του δείκτη και σε πραγματικό χρόνο να μεταφέρεται η πληροφορία για το χρόνο συγκομιδής στον παραγωγό.